home 
 
 
 
enfr
 
Home
Over ABIS
Diensten
Cursussen
Resources
Contact
MyABIS
C
Alle CursussenbalkjeAlgemeen » Introductie HW & SW » Soft skills » TrajectenOperating Systems » MVS - z/OS » UNIX - Linux - AIX » Mac OS X » iPad en iPhone iOSDatabases en middleware » Relationele databases & SQL » DB2 for z/OS » DB2 for LUW » Oracle » SQL Server » MySQL & MariaDB » IMS » CICS » IBM MQ » WebSphere » Big data en analyticsApplicatieontwikkeling » Methoden en technieken » TOGAF » PRINCE2 » Agile en Scrum » Programmeertalen » Internet development » Object Oriented systems » Java » Development tools » SAS » XML » SOA & web servicesSysteembeheer » ITIL » SecuritybalkjePraktischInschrijven 
MySQL & MariaDB basiscursus

Doel

Deze cursus geeft een beschrijving van MySQL en van het zeer gelijkaardige MariaDB: wat het is, waarvoor en hoe het gebruikt kan worden. De cursist leert er

 • de manier waarop recente versies van het software-pakket MySQL (en de gelijkaardige MariaDB) opgebouwd zijn;
 • het gebruik van de meegeleverde "clients": commandolijn-interface, grafische interfaces, beheersinterface;
 • de MySQL objecten voor data-opslag en manipulatie;
 • het creëren van databases, tabellen, en gebruikers;
 • het gebruiksklaar maken van een database, i.h.b. autorisaties en indexen.

Er wordt ook aandacht besteed aan het gebruik binnen het kader van web servers, verhouding tot andere RDBMS, en aan specifieke onderwerpen zoals de modellen voor dataopslag, integriteit, autorisaties en performance.

Tevens wordt in de cursus aangeleerd hoe men het systeem installeert en in de praktijk gebruikt, zowel op een UNIX- of Linux-systeem als op MS-Windows. Op het einde van de cursus zullen de deelnemers dus niet enkel de nodige theoretische kennis hebben van MySQL (of MariaDB) als RDBMS, maar ook voldoende geoefend hebben om daarna zelfstandig aan de slag te te kunnen.

Samen met de cursus SQL en relationele databases: basiskennis vormt deze cursus een evenwichtig geheel, zodanig dat men na het volgen van beide opleidingen een 'totaaloverzicht' heeft van MySQL en MariaDB als RDBMS.

Inhoud

 • Inleiding: de MySQL- en MariaDB-omgeving; client-server-model; positionering binnen het relationeel model
 • SQL data definition language (DDL): typische database-objecten (zoals tabellen, storage engines, indexen, views, triggers); datatypes; karakteristieken; creëren van objecten, gebruik en parameters
 • SQL in een programma (embedded SQL), i.h.b. ter ondersteuning van dynamische webpagina's
 • Meta-data: INFORMATION_SCHEMA; de DESCRIBE en SHOW statements
 • Beveiliging van de database-omgeving en toekennen van autorisaties
 • Utilities: export/import van externe data; defragmentatie; check en repair
 • Data integriteit, locking en transacties
 • Performance: basisprincipes; gebruik van indexen om performance to verbeteren; het 'EXPLAIN'-statement
 • Basis installatie en configuratie van een database-server
 

Doelgroep

Analisten, ontwikkelaars en database-administrators die MySQL of MariaDB gaan gebruiken; webserver-beheerders die nog niet vertrouwd zijn met MySQL of MariaDB; bouwers van PHP-applicaties; en verder iedereen die inzicht wenst te verwerven in de gedetailleerde werking van een relationeel databasesysteem.

Voorkennis

Er wordt verwacht dat de cursisten inzicht hebben in relationele databasesystemen en SQL (zie hiervoor onze cursus SQL en relationele databases: basiskennis). U kunt zelf testen of u voldoende voorkennis heeft door de online zelftest in te vullen.

Kennis van een programmeertaal is niet nodig voor het volgen van deze cursus. Indien gewenst, kan er echter wel kort ingegaan worden op hoe MySQL en MariaDB typisch benaderd wordt vanuit één van de programmeertalen PHP (cf. PHP: basiscursus), Java (cf. Java: basiscursus), Perl (cf. Perl: basiscursus) of een andere taal.

Verloop van de cursus

Klassikaal onderricht met oefeningen (ongeveer 50% van de tijd).

Docenten

Peter Vanroose.

Duur

3 dagen.

Kalender

U kunt zich inschrijven door te klikken op een datum
datumduurtaal  plaats  prijs
03 Jul3NWoerden  (NL)1350 EUR  (BTW-vrij) 
06 Nov3NWoerden  (NL)1350 EUR  (BTW-vrij) 
04 Dec3?Leuven  (BE)1350 EUR  (excl. BTW)