ABIS Infor - 2016-04

Een weekend in dat andere Vlaanderen

Bart Lemarcq (ABIS) - 20 april 2016

Samenvatting

Een team-building evenement met de ABIS-collega's. Wat een jaarlijkse gewoonte zou moeten zijn, durft wel eens verschoven of uitgesteld worden. Altijd is er wel een excuus: te veel werk, niet zo evident voor iedereen om zich gelijktijdig vrij te maken, ... Dit jaar zou anders worden: dat weekendje, dat moést er gewoon komen. De keuze viel op Rijsel...

Hotel? Check. Vervoer? Check. Diner? Check.

Het hotel werd geboekt, de reserveringen voor het restaurant werden gemaakt. Nu was er geen weg terug. Zelfs het mainframe bij ABIS was 'op de hoogte': voor het weekend van 19 en 20 maart stond er bij iedereen een mysterieuze letter 'X' in de planning.

Tot op het laatste moment werd er een antwoord gezocht op de aloude vraag "Hoeveel collega's krijg je in een gemiddelde gezinswagen?", en toen kon het uitje starten. Op vrijdagavond was iedereen natuurlijk uitgeput van de voorbije werkweek, dus beperkten de activiteiten zich tot een restaurantbezoek. We kozen vooral gerechten uit de "cuisine locale", en gaven een nieuwe definitie aan het begrip "natafelen". Met een volle maag keerden we terug naar het hotel, dat zich op wandelafstand bevond. De meesten onder ons doken snel onder de veren, want het programma voor de volgende dagen was goed gevuld.

Na de obligate telling van de aanwezigen (collega's plus partners: negentien reislustigen!), startte de zaterdag met een (al even obligate) strategische vergadering, gevolgd door een geleide wandeling. Een officiële gids hadden we niet nodig, want collega Koen had zich vooraf verdiept in de geschiedenis van de stad, en kon ons bij elke trekpleister wat saillante details meegeven. Het ietwat grijze weertje was al snel vergeten!

We hielden onder meer halt bij de Porte de Paris (een triomfboog ter ere van Zonnekoning Lodewijk XIV), de Grand Place waar we enkele van de mooiste gebouwen van Lille konden bewonderen, en de 19de/20ste-eeuwse kathedraal Notre Dame de la Treille. Vooral dit laatste monument kon velen onder ons bekoren. Een bijzonder geslaagde mix van oud en nieuw, van gotiek en avant-garde. Samengevat durven we concluderen dat de hele oude binnenstad het bezoeken meer dan waard is!

rijsel1.jpg

Zwemmen in modernisme

Na deze portie gezonde buitenlucht was het hoog tijd voor wat cultuur, en we besloten om Rijsel tijdelijk even om te ruilen voor Roubaix, waar zich het gerenommeerde museum "La Piscine" bevindt. De originele locatie (een zwembad inderdaad, blij dat u het ook geraden had) is natuurlijk niet de enige reden waarom u hier wat tijd voor moet voorzien. Het tentoongestelde werk is bijzonder gevarieerd, dus ongetwijfeld kan u uw ogen uitgebreid de kost geven!

rijsel2.jpg

Zeker ook niet te missen: Euralille, het "moderne" Lille, zeg maar. Een mengelmoes van kantoorruimten, winkelcentra, woonblokken en hotels, met daarnaast ook een congrescentrum en concertzaal. Collega Arnout heeft van ons de meeste kennis van architectuur, dus kregen we van hem een boeiende rondleiding. Toen er een guur windje begon op te steken, gaf dit ons het gedroomde excuus om snel terug de beentjes onder tafel te schuiven, en te genieten van het diner.

Cultuur en natuur

Op zondag wilden we het afscheid van de stad nog even uitstellen, dus beklommen we het imposante Belfort voor een panorama van de stad, en trokken we naar het Museum voor Schone Kunsten. Nóg een museum, hoor ik u vragen? Jawel, want hier vinden we de op één na grootste kunstcollectie van Frankrijk, na het Louvre. En dus nogmaals: niet te missen! Na de middag vonden we dat het welletjes geweest was, en reden we naar het Muziekbos, een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen. De perfecte locatie voor een stevige wandeling, en de ideale gelegenheid om nog even na te praten...