ABIS Infor - 2014-03

Belevenissen van een nieuwe medewerker

Jana Dekrem (ABIS) - 26 februari 2014

Samenvatting

Sinds 1 december 2013 vervoeg ik het ABIS-team als docent. Mijn eerste belevenissen in deze IT-omgeving kan u hieronder terugvinden.

Hoe het begon

Na mijn master in de Psychologie (afstudeerrichting 'Theorie en Onderzoek') aan de KULeuven, besloot ik om te verdiepen in mijn andere professionele interesse: onderwijs. Hiertoe behaalde ik mijn diploma 'Specifieke Lerarenopleiding in de Gedragswetenschappen' aan de KULeuven.

Nadien zette ik mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt in de onderzoekswereld. Twee jaar was ik werkzaam als onderzoekster bij het project 'Kanker tijdens de zwangerschap' bij de K U Leuven.

Twee jaar later kreeg ik de kans om bij ABIS werkervaring op te doen in het onderwijsveld.

De eerste dagen

Mijn eerste werkdagen bij ABIS speelden zich af in het Brusselse opleidingsgebouw van de FOD Financiën. Daar volgde ik als cursist één van de modules van de basisopleiding informatica in het kader van audittaken. Tijdens deze eerste drie dagen werd ik ondergedompeld in een bad vol met nieuwe begrippen zoals relationele databases, SQL, Oracle, SQL Server,... Deze begrippen vormden prima startpunten om mij te verdiepen in de IT-wereld. Na deze drie dagen ging ik naar mijn werkplek in Leuven. De rust en kalmte in deze bureau's stonden in groot contrast met de drukke wandelgangen van het UZ Leuven. Hier kon ik me ten volle voorbereiden op mijn eerste cursusdagen als docent.

De eerste twee maanden bestonden afwisselend uit het zelfstandig verwerken van informatie en het volgen van opleidingen. Gaandeweg leerde ik ook mijn nieuwe collega's kennen. Al snel leerde ik dat het bedrijfsuniform bestaat uit het dragen van een baard. Als één van de zeldzame vrouwen bij ABIS, vormt dit geen accessoire in mijn uniform.

De eerste lesdagen

Eind januari was het zover: mijn vuurdoop bij ABIS, dag 4 en dag 5 van module 5 bij de FOD Financiën voor een groep van 8 cursisten. Met de hulp van mijn collega Sandy zijn deze eerste dagen vlot verlopen. Momenteel heb ik deze lessen reeds een aantal keer gegeven. Door telkens opnieuw met cursisten met een andere achtergrond te werken, is het steeds een uitdaging om de les op dusdanige manier te geven dat elke individuele cursist nadien aan de slag kan met de aangeleerde materie in zijn/haar werkplek.

Besluit

Deze eerste maanden bij ABIS waren erg verrijkend, niet alleen door de nieuwe aangeleerde materie, maar ook door het lesgeven zelf en last but not least de nieuwe collega's.