This page is not available in English.

ABIS Infor - 2017-12

Leuke weetjes over naamgeving in IT (het vervolg...)

Sandy Schillebeeckx (ABIS) - 8 december 2017

Samenvatting

In een vorig artikel (ABIS Infor van april 2016), schreef ik over naamgeving in IT. Gezien de leuke reacties hierop, en omdat ik het zelf ook een interessant onderwerp vind, kon ik het niet laten om een vervolgartikel te schrijven.

In dit deel ga ik het vooral hebben over productnamen, maar ook een aantal namen van IT bedrijven passeren de revue. Speciale aandacht gaat in dit alles naar (recursieve) acroniemen en backroniemen...

Fruit, dieren en andere "wezens"

Naast alle vernoemingen, is fruit schijnbaar ook een goede inspiratiebron bij het zoeken naar een naam voor een bedrijf of een product. Zeker in de beginjaren van de pc waren ITers schijnbaar op de gezonde toer. Iedereen kent natuurlijk Apple (naar het favoriete fruit van Steve Jobs). Ook M(a)cIntosh is trouwens een appelsoort. Een ander gekend bedrijf in die tijd was Tangerine Computer Systems en een jaar of 5 later zag ook Apricot Computers het licht. Citrix past ook in dit rijtje. Citrix werd ontwikkeld door Citrus Systems. De naam is een combinatie van Citrus en Unix... In recentere tijden hebben we dan nog de BlackBerry en natuurlijk ook de Raspberry Pi (en zijn tegenhangers Orange Pi en Banana Pi). Waarbij Pi trouwens officieel stond voor Python interpreter (gezien ze de bedoeling hadden om deze toe te voegen, wat uiteindelijk niet gebeurd is). De originaliteitsprijs in de categorie fruit gaat naar mijn bescheiden mening echter naar Whole Tomato Software (jaja, tomaten zijn ook fruit).

In de veelheid van Apache open-source projecten, ontdekte ik heel wat dierennamen. Zo zijn er onder andere Eagle, Falcon, Impala, Bloudhound, Camel, Giraph, Jackrabbit, Kudu, Pig en natuurlijk ook Tomcat. Qua programmeertalen heb je natuurlijk Python (alhoewel dus niet naar het dier vernoemd, zie vorig artikel), met als "afgeleiden" Cobra en Serpent, maar ook Coq, Dog, Kitten en Mouse ben ik tegengekomen. In de database/big data wereld hebben we bijvoorbeeld het bedrijf BigPanda en als tools o.a. SQuirreL, Toad, en Seahorse. Deze laatste kan je trouwens ook terugvinden in een leuke quiz genaamd: "Is it big data or pokemon", die je kan vinden op https://pixelastic.github.io/pokemonorbigdata/. Pokemon zijn dan misschien wel geen echte dieren, maar passen naar mening toch wel in dit lijstje.

De naam dekt de lading?

Om al deze dieren in het gareel te houden, kan je natuurlijk wel een ZooKeeper of Ranger gebruiken. De eerste is een inspanning om een open-source server te ontwikkelen en te onderhouden die een zeer betrouwbare gedistribueerde coördinatie mogelijk maakt, terwijl de visie van Ranger is om uitgebreide beveiliging te bieden over het Apache Hadoop ecosysteem. De namen sluiten dus mooi aan bij het doel. Over "lading" gesproken, worden containers meestal gebruikt als term voor een object dat andere dingen bevat. Wie kan je die beter laten beheren dan een Docker (letterlijk vertaald: dokwerker) op een Shipyard. Chef en Puppet zijn dan weer systemen om o.a. beheer van servers te automatiseren.

Hopelijk doen Kafka (een distributed streaming platform) en Blunder echter niet wat hun naam zegt. Laatsgenoemde is een Spaans bedrijfje dat een (un)knowledge management systeem heeft uitgebracht waarbij je m.b.v. een tool (app), gaten in communicatie tussen personeelsleden kan opsporen en aanpakken. Ondertussen hebben ze hun naam toch maar veranderd naar Zapiens...

Over (recursieve) acroniemen en backroniemen...

Tegenwoordig doet men dus echt wel moeite om leuke namen voor producten en bedrijven te verzinnen. Vroeger waren het daarentegen vaak "saaie" afkortingen of acroniemen. IBM staat zo bijvoorbeeld voor International Business Machines, Intel voor INTegrated ELectronics, en Microsoft voor Microcomputer Software. COBOL is dan weer de afkorting voor Common Business-Oriented Language.

Dan zijn de volgende acroniemen toch leuker:

  • JAMES: Java Apache Mail Enterprise Server
  • YARN: Yet Another Resource Negotiator
  • SASS: Syntactically Awesome StyleSheets vs. LESS: LEaner CSS
  • ANT: Another Neat Tool (maar die had ik al vermeld dacht ik)
  • YAHOO: Yet Another Hierarchical Officious Oracle

Alhoewel, die laatste is eigenlijk een backroniem. Een backroniem is een term met een interpretatie als acroniem waarvoor geldt dat die interpretatie pas na introductie van de term zelf is verzonnen. Vaak hebben deze een sarcastische bijklank, verzonnen door concurrenten. Bijvoorbeeld JAVA: "Just Another Vague Acronym" of BING (zoekmachine van Microsoft): "But It's Not Google". Maar ook andere, schijnbaar simpelere acroniemen schijnen in werkelijkheid backroniemen te zijn. Zo wordt PERL vaak gelezen als "Practical Extraction and Reporting Language", BASIC als "Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code", CAPTCHA als "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" en SQL als "Structured Query Language". Deze laatste is zo'n gemeengoed geworden, dat ik zelf ook tot voor kort dacht dat het een normaal acroniem was. Maar na een beetje opzoekwerk, is het blijkbaar zo dat SEQUEL oorspronkelijk een woordgrapje was van IBM om de eerste Query Language van Ingres (genaamd QUEL) te verbeteren. Gezien de naam SEQUEL niet gebruikt kon worden i.v.m. trademark issues, heeft IBM het dan maar afgekort tot SQL.

Een laatste categorie in dit genre zijn de recursieve acroniemen: acroniemen (of soms ook backroniemen) die zichzelf als onderdeel hebben. Deze zijn echt wel populair. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • GNU - GNU is not Unix
  • Mung - Mung Until No Good
  • Nano - Nano's Another editor
  • Nagios - Nagios Ain't Gonna Insist On Sainthood
  • Ninja-ide - Ninja-IDE Is Not Just Another IDE
  • PHP - PHP: Hypertext Preprocessor
  • UIRA - UIRA Isn't a Recursive Acronym
  • YAML - YAML Ain't Markup Language

Bij de meeste wordt er echt wel een sport van gemaakt om iets grappigs te verzinnen dus. Aan jullie de eer om uit te zoeken welke hiervan de backroniemen zijn...

Conclusie

Naamgeving blijft een interessant onderwerp om te bestuderen, alhoewel velen hiervan zo "normaal" geworden zijn dat vele mensen er niet meer over nadenken. Ik zou nog pagina's kunnen doorgaan vermoedelijk. Zo heb ik onder andere de categorieën SCI-FI en Martial Arts nog niet behandeld... En ook nu geldt weer: als jullie nog leuke voorbeelden hebben, één adres: training@abis.be.