Cette page n'est pas disponible en français. Veuillez-nous en excuser.

IPv6 Secure Implementation

Deze cursus geeft u de kennis om op een veilige manier IPv6 te ontwerpen, implementeren en beheren in uw infrastructuur. Hierbij leert u wat IPv6 is, hoe IPv6 werkt en welke security uitdagingen er specifiek zijn voor IPv6.

Tijdens de cursus wordt niet alleen de theorie behandeld. In diverse open hands-on labs gaat u aan de slag met de implementatie van IPv6. Daarnaast is er ruimte om gezamenlijk de discussie aan te gaan over de security uitdagingen van IPv6.

Kalender

Il n'y a pas de sessions publiques à ce moment. Nous organisons volontiers un cours en entreprise ou une session publique supplémentaire (en cas d'un nombre suffisant de participants). Intéressé? Contactez-nous.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die werkt binnen het vakgebied IT Infrastructuur, waaronder:

 • Linux beheerders,
 • Windows beheerders
 • Netwerkbeheerders
 • Infra consultants
 • IT Architecten

Voorkennis

U bezit minimaal de kennis op het niveau van de cursus IT-security Foundation, MCSA, CCNA, RHCSA of gelijkwaardig.

Inhoud

 • Module 1: Introductie op IPv6

Tijdens de eerste module wordt er gekeken waarom IPv6 is ontwikkeld en hoe het ontwerp er uit ziet.

 • Module 2: IPv6 Design

Tijdens de tweede module wordt er nagedacht over hoe een IPv6 nummerplan er uit zou kunnen zien. Hierbij krijgt u als cursist de mogelijkheid om een eerste stap te zetten voor een eigen IPv6 nummerplan.

Naast het nummerplan kijken we ook hoe men andere IPv6 technologie kan inzetten en welke ontwerpkeuzes u kunt maken.

 • Module 3: IPv6, mythes en privacy

In module 3 staan we stil bij de IPv6 mythes rond privacy. Is deze nu echt slechter of juist beter. Waar moet men op letten en waar zijn er mogelijkheden?

In een lab oefening gaat u dan aan de slag met het configureren van IPv6 op zowel MS Windows als Linux. Hierbij worden de verschillende methodieken besproken en uitgevoerd.

 • Module 4: IPv6 SLAAC

In module 4 wordt StateLess Address Auto Configuration en DHCPv6 besproken. Wat is het, hoe werkt en hoe maak je het veilig?

In de lab gaat u, op basis van Linux een StateLess Address Auto Configuration implementatie uitvoeren.

 • Module 5: IPv6 naar het internet

In module 5 kijken we wat er komt kijken als u, op basis van IPv6, het internet koppelt. Welke security risico's zitten daaraan en hoe moet u daarmee omgaan.

Tijdens een lab gaat u de geleerde theorie toepassen op een Firewall.

 • Module 6: IPv6 Secure Transport (IPSec)

In module 6 gaan we in op hoe IPSec werkt en hoe u deze kunt implementeren in een IPv6 netwerk.

 • Module 7: IPv6 migratie vanuit IPv4

Module 7 is de laatste module. Tijdens deze module wordt besproken welke technieken er zijn om een omgeving van IPv4 naar IPv6 te migreren.

Tijdens de lab gaat u deze migratie technieken implementeren in een eigen lab omgeving.

 • Afronding

We ronden de dag af door samen te het gesprek aan te gaan over IPv6. Hierbij is er ruimte om eens te kijken wat het nu precies betekent om over te stappen op IPv6. Welke uitdagingen ziet u zelf? Hoe staat u tegenover IPv6? Daarnaast is er nog een leuke stelling om de dag mee af te sluiten.

Verloop van de cursus

U ontvangt bij aanvang van de cursus het bijbehorende cursusmateriaal. Het cursusmateriaal is Engelstalig en de voertaal tijdens de cursus is Nederlands. Wanneer er een boek is inbegrepen bij het cursusmateriaal ontvangt u deze op de eerste lesdag.

Duur

1 dag.

Docent

Security Academy BV.


INFO SESSION ET INSCRIPTION