Db2 for z/OS basiscursus

Deze cursus geeft een gedetailleerde beschrijving van Db2 voor z/OS: wat het is, waarvoor en hoe het typisch gebruikt kan worden, en hoe het lijkt op of afwijkt van andere RDBMS. Verder wordt er ingegaan op specifieke onderwerpen zoals de Db2-catalog, data-integriteit, autorisaties en performance.

Tevens wordt in de cursus aangeleerd hoe men het systeem in de praktijk moet gebruiken. Op het einde van de cursus zullen de deelnemers dus niet enkel de nodige theoretische kennis hebben van Db2 als RDBMS, maar ook voldoende geoefend hebben om in het bedrijf zelfstandig aan de slag te gaan.

Samen met de cursus SQL en relationele databases: basiskennis vormt deze cursus een evenwichtig geheel, zodanig dat men na het volgen een 'totaaloverzicht' heeft van Db2 als RDBMS.

Kalender

Momenteel zijn er voor deze cursus geen publieke sessies gepland. Graag organiseren we een bedrijfssessie voor u of een extra publieke sessie (bij voldoende belangstelling). Geïnteresseerd? Gelieve dan ABIS te contacteren.

Doelgroep

Analisten, programmeurs en database administrators die Db2 gaan gebruiken op z/OS; verder iedereen die een diep inzicht wenst te verwerven in de werking van een relationeel databasesysteem. U kan zelf testen of deze opleiding voldoende nieuwe elementen voor u bevat door de online zelftest in te vullen.

Voorkennis

Er wordt verwacht dat de cursisten inzicht hebben in relationele databasesystemen en basis SQL-select-statements kunnen schrijven. Dit betekent kennis hebben op het niveau van de cursus SQL en relationele databases: basiskennis, die aan deze cursus voorafgaan. U kan zelf testen of u voldoende voorkennis heeft door de on-line zelftest in te vullen.

Enige kennis van ISPF/PDF (cf. cursus ISPF/PDF: basiscursus) en van COBOL, PL/I of SQL PL (cf. cursussen COBOL - deel 1, PL/I: basiscursus of SQL PL database programmeren) is eveneens wenselijk.

Inhoud

  • Inleiding: Db2-omgeving; client-server-model
  • Relationeel systeem: positionering binnen het relationeel model
  • SQL data definition language (DDL): de Db2-objecten (zoals tabellen, tablespaces, indexen en views), karakteristieken, creëren, gebruik en parameters
  • SQL in een programma (embedded SQL): ontwikkelingscyclus, precompilatie, compilatie, BIND, plans en packages
  • De Db2-catalog
  • Beveiliging en autorisatie
  • Utilities: LOAD, UNLOAD, CHECK DATA, RUNSTATS, REORG
  • Integriteit, locking
  • Performance: basisprincipes; accesspaden; de 'EXPLAIN'-functionaliteit

Verloop van de cursus

Klassikale training met oefeningen (ongeveer 50% van de tijd).

Duur

3 dagen.

Docent

Peter Vanroose, Kris Van Thillo.

Reviews

4.3/5 (gebaseerd op 59 evaluaties; de meest recente worden hieronder getoond)

prima cursus.

 
  (, )

heel interessant en goede uitleg maar er mocht wat meer tijd voor oefeningen zijn.

 
  (, )

zeer goed. Verhelderend en leerzaam.

 
  (, )

Inhoudelijk zeer goed alsook goed gepresenteerd. Met deze info zal ik zeker en vast aan de slag kunnen gaan met DB2 op mijn job!

 
  (, )

Goede integratie van alle leerstof in een eindoefening.

 
  (, )

De connectie tussen DB2 en Cobol wordt duidelijk aangetoond.

 
  (, )

Hele goede cursus, waarin ik echt veel kon oppikken. Mede doordat ik al ervaring had met andere DBMS.

 
  (, )

in 3 dagen superveel uitgelegd gekregen! Ik ben erg tevreden, zou zelf nog een dag extra willen zodat we iets meer tijd zouden hebben om de oefningen te maken

 
  (, )

Klik hier om meer commentaren te zien...

Zeer goed, Peter is een uitstekende docent. Documentatie is perfect. Wel heel veel stof voor 3 dagen.

 
  (, )

Deze cursus omvat genoeg informatie om een goede basis db2 te hebben. De informatie werd op een duidelijke manier overgebracht zodat de stof goed te volgen was.

 
  (, )

parfait, félicitations à Peter

 
  (, )

Overall good!We went in depth and saw the inner workings of DB2.

 
  (, )

Très intéressant et accessible

 
  (, )

La partie théorique était parfois intense et un peu rapide mais en général, cours intéressant et dynamique.

 
  (, )

Bonne appréciation, très intéressant

 
  (, )

beaucoup de matière à assimiler en peu de temps mais très enrichissant

 
  (, )

Ce cours est bien donné mais la théorie est parfois longue par rapport aux exercices. Voir de plus petites parties du cours et les mettre en oeuvre directement pourrait être mieux.

 
  (, )

Très bon cours mais le syllabus pourrait être un peu plus théorique, pour permettre aux étudiants de pouvoir s'améliorer/approfondir s'ils le souhaitent

 
  (, )

le cours était structuré, bien détaillé et complet.

 
  (, )

The course is intensive, very well explained by the teachers. The exercises sessions are the most interesting ones where we have learned a lot. However, there are a lot of things to learn within 12 days.

 
  (, )

SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN