JDBC

Java-applicaties moeten regelmatig bestaande of nieuwe relationele databases benaderen. Hoewel de meeste applicatie- ontwikkelaars hun programma's maken met behulp van een IDE (Integrated Development Environment), is een basiskennis over hoe databases behandeld worden via Java code onontbeerlijk. Tijdens deze cursus verwerft u basiskennis van hoe gegevens op te slaan in en te selecteren uit relationele databases, met behulp van JDBC (Java Data Base Connectivity).

Kalender

Momenteel zijn er voor deze cursus geen publieke sessies gepland. Graag organiseren we een bedrijfssessie voor u of een extra publieke sessie (bij voldoende belangstelling). Geïnteresseerd? Laat het ons weten.

Doelgroep

De training richt zich onder andere op applicatie-ontwikkelaars, analisten en DBA's die bezig zijn met de ontwikkeling van Java applicaties die relationele databases benaderen.

Voorkennis

Deelnemers hebben ervaring met programmeren in Java (zie cursus Java: basiscursus) en zijn vertrouwd met basis SQL (zie cursus SQL en relationele databases: basiskennis).

Inhoud

  • Introductie tot JDBC: geschiedenis, JDBC driver
  • Connecteren aan de database: DriverManager vs DataSource, connectie opties, sluiten van connecties
  • Structureren van de applicatie mbv patterns: Singleton, Factory en DAO
  • Database handling: querying, DML, DDL, aanroepen van stored procedures
  • Exceptions en Transacties: SQLException, transactie processing en locking
  • Overzicht van Java Persistence Frameworks

Verloop van de cursus

Klassikale opleiding met theorie en oefeningen. De deelnemers werken met Java applicaties met toegang tot Oracle, SQL Server, PostgreSQL, MySQL of H2 databases.

Duur

1 dag.

Docent

Sandy Schillebeeckx.


SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN