Big data in de praktijk met Spark

Iedereen is tegenwoordig aan de slag met "big data" en data science. Ook u wil ongetwijfeld uw volumineuze databronnen (click streams, sociale media, relationele data, cloud-data, sensor-data, ...) ondervragen, en botst hierbij op de tekortkomingen van de traditionele data-analyse-tools. Dan hebt u misschien behoefte aan de rekenkracht van een cluster --en z'n parallelle verwerkingsmogelijkheden-- om uw distributed data stores te ondervragen.

Indien "fast prototyping" en verwerkingssnelheid prioritair zijn, dan komt u ongetwijfeld bij Spark terecht. Apache Spark is een open source-platform dat zich vooral toespitst op snelheid, gebruiksgemak, flexibiliteit, en analytics. Het is een interessant alternatief voor de MapReduce-aanpak van Hadoop met Hive (cf. onze cursus Big data in de praktijk met Hadoop). Spark heeft ondertussen het traditionele Hadoop aangevuld, en eigenlijk vervangen, dankzij het hoger niveau van abstractie van Spark's APIs en z'n snellere in-memory processing.

spark-logo.png

In het bijzonder laat Spark toe om op een eenvoudige manier databronnen te raadplegen op HDFS, in een NoSQL-database (b.v. Cassandra of HBase), in een relationele database, in de cloud (b.v. AWS) of in lokale bestanden. Onafhankelijk daarvan kan een Spark-job eenvoudig draaien op hetzij de lokale machine (als ontwikkelomgeving), of op een Hadoop-cluster (met Yarn), of een Mesos-omgeving, of Kubernetes, of in de cloud. En dit alles via een eenvoudig Spark script of via een complexer (Java- of Python-)programma of via een web-based notebook (b.v. Zeppelin).

Deze cursus kadert in de context van de overzichtscursus Big data architectuur en infrastructuur. We gaan zelf aan de slag op Linux met Spark en met z'n bibliotheken. U leert hoe u robuuste data-processing implementeert (in Scala, Python, Java of R) met een SQL-achtige interface.

Na afloop van deze cursus hebt u voldoende basis-expertise opgebouwd om zelfstandig een ontwikkelomgeving voor Spark op te zetten en hiermee uw data zinvol te ondervragen. U zult in staat zijn, eenvoudige SparkSQL-scripts en -programma's te schrijven (met de Scala-gebaseerde SparkShell of met PySpark) die gebruik maken van de bibliotheken MLlib, GraphX, en de streaming library.

Kalender

datumduurtaalplaatsprijs 
22 dec2Leuven 1100 EUR (excl. BTW)
22 dec2web based 1100 EUR (excl. BTW)
SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN

Doelgroep

Eenieder die praktisch aan de slag wil met Spark: ontwikkelaars, data-architecten, en iedereen die met data science technologie moet kunnen werken.

Voorkennis

Vertrouwdheid met de concepten van data clusters en distributed processing is noodzakelijk; zie hiervoor onze cursus Big data architectuur en infrastructuur. Verder is minimale kennis van SQL en van Unix/Linux een pluspunt. In elk geval is minimale ervaring met een programmeertaal (b.v. Java, Python, Scala, Perl, JavaScript, PHP, C++, C#, ...) noodzakelijk.

Inhoud

 • Motivatie voor Spark & basisconcepten
 • Het Apache Spark-project en z'n componenten
 • Leer de Spark-architectuur en z'n programmeermodel kennen
 • De principes van Data Analytics
 • Databronnen
 • Raadplegen van data die zich bevindt in Hadoop HDFS, Cassandra, AWS, of een relationele database
 • Interfaces
 • Werken met de verschillende programmeer-interfaces en de webinterface (i.h.b. Spark-shell en PySpark)
 • Programma's schrijven en debuggen die simpele data-analyseproblemen behandelen
 • Data Frames en RDDs
 • Een korte inleiding tot het gebruik van de Spark-libraries
 • SparkSQL
 • Machine learning (MLlib)
 • Streaming (dus het verwerken van "volatile" data)
 • Parallelle berekeningen in boomstructuren en grafen (GraphX)

Verloop van de cursus

Klassikale training, waarbij de nadruk ligt op praktische voorbeelden en uitgebreide praktijkoefeningen.

Duur

2 dagen.

Docent

Peter Vanroose.

Reviews

Er kon sneller overgeschakeld worden naar oefeningen in de praktijk. We waren met een technisch publiek dus mijn gevoel was wel dat de cursus op 1 dag doorlopen kon worden.

 
  (, )

Voldoende, voorbeelden waren helder en relevant. Ik had graag echter meer tijd besteed aan concreet oefenen met de stof.

 
  (, )

It was good, very useful to uderstand how the spark objects are used.

 
  (, )

I thought the first day went a bit too slow. I guess the content is quite broad, as was the audience, so many things were explained in ample detail and in a lengthy way. The second day was much nicer as it was more to the point of Spark.

 
  (, )

I learn a lot from this training. Quite useful knowledge and can lead my following self-study.

 
  (, )

Obtain an overview of Spark and its capability. Some trying-out exercises to better know how spark works.

 
  (, )

SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN